Beste externe dvd brander

Sinds de opkomst van populaire streamingsdiensten zoals Netflix en Disney+ lijkt de dvd steeds meer in de vergetelheid te raken. Voor het bewaren en delen van bestanden is dit echter nog steeds een zeer geschikte methode. Sinds een aantal jaren beschikken de meeste laptops helaas niet meer over een dvd-drive. Dit betekent dat het nodig is om een externe dvd-brander aan te schaffen indien je nog gebruik wilt maken van het bekende opslagmedium. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende opties op de markt waar je uit kunt kiezen. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het kopen van een externe dvd-brander en zetten de beste opties voor je op een rijtje.

Wanneer een externe dvd brander?

Je vraagt je misschien af waar je op dit moment nog een dvd-(re)writer voor nodig hebt. Sinds de digitalisering van de film- en muziekwereld nam de bekende drager namelijk flink in populariteit af. Ten opzichte van de meeste modernere opslagmethoden heeft de dvd echter nog steeds een aantal unieke voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld niet afhankelijk van een internetverbinding en eisen de bestanden die je erop bewaart geen ruimte op in de cloud of op je mobiele apparaten.

De meeste mensen werken tegenwoordig uitsluitend digitaal. Hierbij wordt echter snel vergeten dat ook moderne apparatuur je wel eens in de steek kan laten. Dvd’s kan je op een veilige plaats bewaren, wat hen tot een zeer geschikte back-up mogelijkheid maakt. Door middel van een externe dvd-brander berg je je gekoesterde vakantiefoto’s dus met een gerust hart op. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend leuk om een persoonlijke videoboodschap samen te stellen en deze op een zelf gebrande dvd cadeau te doen aan een vriend(in). Een andere optie is het opnieuw kijken van je favoriete films van vroeger voor een gezonde dosis nostalgie. Met behulp van de juiste software zet je je oude dvd-collectie namelijk in een oogwenk om naar digitale bestanden. Bovendien kan je met een externe dvd-lezer ook weer gebruik maken van je verzameling software-installatiecd’s. Genoeg redenen dus om een externe dvd-brander aan te schaffen!

Wat is belangrijk bij externe branders?

Voordat je een externe dvd-speler uitkiest, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Deze apparaten beschikken namelijk over verschillende functies, waardoor je er goed aan doet je eerst even in te lezen. 

Beste externe dvd brander

  • Lees- en schrijfsnelheid

Het voornaamste verschil tussen de externe dvd- en blu-ray branders die er momenteel op de markt zijn is de lees- en schrijfsnelheid die ze aankunnen. Een wat lagere snelheid maakt niet zo veel uit als je enkel bestanden van een klein formaat wilt branden. Indien je ook vaak met grotere bestanden werkt, zal je hier echter wel verschil in gaan merken. Het wegschrijven van deze bestanden duurt dan een stuk langer. De snelheid van een dvd-brander wordt uitgedrukt in speed. Hierbij staat 1 speed (ook wel omschreven als ‘1x’) voor 1,31 megabyte per seconde. Let op dat deze aanduiding niet overeenkomt met die van cd’s, aangezien dvd’s veel minder snel vol zitten. Een snelheid van 1x in het geval van een dvd-brander staat hierdoor gelijk aan een snelheid van 9x voor cd’s.  

  • Single- of dual layer dvd’s

Er zijn verschillende soorten dvd’s waar jouw externe dvd-brander mee kan werken. Er bestaan bijvoorbeeld single- en dual layer dvd’s. Het voornaamste verschil tussen deze twee is dat je op een dual layer dvd veel meer materiaal kwijt kan. Dit komt door de grotere opslagruimte. Deze dvd-soort beschikt namelijk over twee lagen, die apart van elkaar gelezen kunnen worden. Niet alle dvd-branders weten echter raad met dual layer dvd’s. Let er dus op of het model dat jij op het oog hebt dit wel kan als je dat belangrijk vindt.

  • Branden op blu-ray

Met een ‘gewone’ dvd-brander behoort het meestal niet tot de mogelijkheden om ook op blu-ray schijven te branden. Deze apparaten schrijven namelijk met een rode laser, terwijl je voor blu-ray een blauwe laser nodig hebt. Een blu-ray disc is de opvolger van de dvd en heeft een veel hogere opslagcapaciteit dan zijn voorganger (25 versus 3,7GB). Ook zijn deze dragers van een hogere kwaliteit. De schijven beschadigen minder snel en kan je er beeldmateriaal op kwijt in high definition (HD). Wil je de mogelijkheid hebben om ook op blu-ray te branden? Zorg er dan voor dat je wel echt een externe blue-ray brander te pakken hebt.

Beste externe cd brander

  • Compatibiliteit met je besturingssysteem

Om de dvd-brander te kunnen gebruiken moet deze wel je besturingsprogramma ondersteunen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld met een Apple computer werkt, je eerst moet checken of de optische drive wel met macOS overweg kan. Vrijwel de meeste dvd-(re)writers zijn wel compatibel zijn met de nieuwste versies van Windows, Linux en Mac. Het kan echter geen kwaad om dit nog eens na te gaan om teleurstellingen te voorkomen.

  • Met of zonder lightscribe

Een leuke toevoeging is het als je dvd-brander over lightscribe beschikt. Dit is een schrijftechniek waarbij de optische laser een afbeelding aan kan brengen op het label van de dvd. Het eindresultaat ziet er erg professioneel uit, zonder dat er vlekkerige inkt of plakkerige labels aan te pas komen.  Als je graag je creativiteit kwijt wilt kunnen in het brandproces, is een dvd-station met lightscribe een vereiste.

  • Het formaat

Iets wat je snel over het hoofd ziet is het formaat van je nieuwe apparaat. Alhoewel dvd-branders over het algemeen redelijk compact zijn, zitten er toch wat verschillen tussen de verschillende ontwerpen. Dit maakt vooral uit als je van plan bent om de brander geregeld met je mee te nemen, bijvoorbeeld als je deze nodig hebt voor je werk. In dat geval doe je er goed aan om een klein en lichtgewicht model aan te schaffen.

Beste externe dvd brander: dit is onze Top 5

Nu je meer weet over de verschillende soorten dvd-branders die er zijn, is het tijd voor onze Top 5. Hieronder vind je de beste externe dvd-branders van het moment.

LG GP57EB40 - Externe DVD brander
Aanbieding
De LG GP57EB40 is compatibel met Mac en Windows 8 + 10. Deze externe dvd-brander is uitgevoerd in het zwart en bezit een tray-laadmechanisme. De brander kan goed overweg met dual layer dvd’s en beschikt over een USB 2.0 aansluiting. Deze externe optische drive is bekend met vrijwel alle leesformaten, al kan deze helaas niet op blu-ray discs branden. De leessnelheid voor dvd’s is 8x, dit komt overeen met een snelheid van 24x voor cd’s. Met zijn 14,1 x 13,7 x 1,4 cm en 298 gram berg je de lezer gemakkelijk op in je bureaulade. Een laatste pluspunt is de voordelige prijs: voor nog geen 4 tientjes ben je in het bezit van deze externe dvd-brander.
LifeGoods Externe DVD Speler en Brander
Aanbieding
De LifeGoods externe dvd-brander met usb heeft een dvd-r leessnelheid van 8x. Het apparaat werkt gelijk uit de doos en is compatibel met alle besturingssystemen. Je krijgt er een stijlvolle beschermhoes bij, waarin je de compacte optische drive risicoloos met je meeneemt. De speler heeft een handzaam formaat van 14 x 14 x 1,80 cm en weegt slechts 210 gram. Een groot voordeel van dit model is dat de usb 3.0/usb-c in de bodem van de drive zelf geïntegreerd zit. Dit betekent dat je geen extra kabels nodig hebt om de dvd-brander te kunnen gebruiken. Je merkt bovendien meteen dat de speler is uitgerust met usb 3.0, hiermee verloopt de overdracht van data namelijk vliegensvlug.
MEDION Externe cd dvd rewriter
Aanbieding
De Medion GP70N externe cd- en dvd-rewriter sluit je via je usb 2.0-poort aan op je computer. Na een eenvoudig installatie is de speler klaar voor gebruik. De speler is vanzelfsprekend geschikt voor alle Medion laptops, maar is ook compatibel met Mac-apparatuur. De speciale Silent Play technologie zorgt voor een fluisterstille werking, waardoor je ongestoord kan genieten van je favoriete film. Je leest en beschrijft met het grootste gemak vrijwel alle discformaten met deze externe dvd-brander. Hieronder vallen ook dual layer dvd’s. Het simpele design is met zijn 13,8 x 14,4 x 1,4 cm en 200 gram bovendien zeer geschikt voor gebruik buitenshuis.
Apple USB SuperDrive
Aanbieding
De Apple usb SuperDrive is met zijn 13,9 x 13,9 x 1,7 cm een van de meest compacte dvd-branders uit deze top 5. Dit model weegt 335 gram en heeft een leessnelheid van 8x. Ook bij deze brander zit de usb-kabel in de speler ingebouwd, waardoor je geen extra snoeren met je mee hoeft te nemen. De drive weet daarnaast ook wel raad met dual layer dvd’s. Door middel van de trendy uitstraling weet Apple zich bovendien weer eens goed te onderscheiden van de concurrent. Eén ding is zeker: deze drive zal niet misstaan op je bureau. Een minpuntje is de prijs, de dvd-brander kost namelijk iets meer dan gemiddeld.
Ninzer Externe DVD en CD Speler
Aanbieding
De budgetvriendelijke Ninzer externe dvd en cd-speler is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. De externe optische drive werkt volgens het ‘Plug-and-play’ principe, waardoor je binnen no time aan de slag kan zonder dat je hiervoor extra programma’s moet installeren. De brander is aansluitbaar via zowel usb 2.0 als usb 3.0 en ondersteunt tevens dual layer dvd’s. De speler is compatibel met de besturingssystemen Windows, macOS en Chrome OS. Het dunne en lichtgewicht ontwerp maakt dit product een prima hulpmiddel voor onderweg, je kan hem namelijk gemakkelijk kwijt in iedere tas. De Ninzer is een populaire keuze en wordt dan ook vaak aangeraden door tevreden gebruikers.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Disclaimer
Koop keuze
Logo
Shopping cart