Sinds de opkomst van populaire streamingsdiensten zoals Netflix en Disney+ lijkt de dvd steeds meer in de vergetelheid te raken. Voor het bewaren en delen van bestanden is dit echter nog steeds een zeer geschikte methode. Sinds een aantal jaren beschikken de meeste laptops helaas niet meer over een dvd-drive. Dit betekent dat het nodig is om een externe dvd-brander aan te schaffen indien je nog gebruik wilt maken van het bekende opslagmedium. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende opties op de markt waar je uit kunt kiezen. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het kopen van een externe dvd-brander en zetten de beste opties voor je op een rijtje.
Wanneer een externe dvd brander?
Je vraagt je misschien af waar je op dit moment nog een dvd-(re)writer voor nodig hebt. Sinds de digitalisering van de film- en muziekwereld nam de bekende drager namelijk flink in populariteit af. Ten opzichte van de meeste modernere opslagmethoden heeft de dvd echter nog steeds een aantal unieke voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld niet afhankelijk van een internetverbinding en eisen de bestanden die je erop bewaart geen ruimte op in de cloud of op je mobiele apparaten.
De meeste mensen werken tegenwoordig uitsluitend digitaal. Hierbij wordt echter snel vergeten dat ook moderne apparatuur je wel eens in de steek kan laten. Dvd’s kan je op een veilige plaats bewaren, wat hen tot een zeer geschikte back-up mogelijkheid maakt. Door middel van een externe dvd-brander berg je je gekoesterde vakantiefoto’s dus met een gerust hart op. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend leuk om een persoonlijke videoboodschap samen te stellen en deze op een zelf gebrande dvd cadeau te doen aan een vriend(in). Een andere optie is het opnieuw kijken van je favoriete films van vroeger voor een gezonde dosis nostalgie. Met behulp van de juiste software zet je je oude dvd-collectie namelijk in een oogwenk om naar digitale bestanden. Bovendien kan je met een externe dvd-lezer ook weer gebruik maken van je verzameling software-installatiecd’s. Genoeg redenen dus om een externe dvd-brander aan te schaffen!
Wat is belangrijk bij externe branders?
Voordat je een externe dvd-speler uitkiest, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Deze apparaten beschikken namelijk over verschillende functies, waardoor je er goed aan doet je eerst even in te lezen.
- Lees- en schrijfsnelheid
Het voornaamste verschil tussen de externe dvd- en blu-ray branders die er momenteel op de markt zijn is de lees- en schrijfsnelheid die ze aankunnen. Een wat lagere snelheid maakt niet zo veel uit als je enkel bestanden van een klein formaat wilt branden. Indien je ook vaak met grotere bestanden werkt, zal je hier echter wel verschil in gaan merken. Het wegschrijven van deze bestanden duurt dan een stuk langer. De snelheid van een dvd-brander wordt uitgedrukt in speed. Hierbij staat 1 speed (ook wel omschreven als ‘1x’) voor 1,31 megabyte per seconde. Let op dat deze aanduiding niet overeenkomt met die van cd’s, aangezien dvd’s veel minder snel vol zitten. Een snelheid van 1x in het geval van een dvd-brander staat hierdoor gelijk aan een snelheid van 9x voor cd’s.
- Single- of dual layer dvd’s
Er zijn verschillende soorten dvd’s waar jouw externe dvd-brander mee kan werken. Er bestaan bijvoorbeeld single- en dual layer dvd’s. Het voornaamste verschil tussen deze twee is dat je op een dual layer dvd veel meer materiaal kwijt kan. Dit komt door de grotere opslagruimte. Deze dvd-soort beschikt namelijk over twee lagen, die apart van elkaar gelezen kunnen worden. Niet alle dvd-branders weten echter raad met dual layer dvd’s. Let er dus op of het model dat jij op het oog hebt dit wel kan als je dat belangrijk vindt.
- Branden op blu-ray
Met een ‘gewone’ dvd-brander behoort het meestal niet tot de mogelijkheden om ook op blu-ray schijven te branden. Deze apparaten schrijven namelijk met een rode laser, terwijl je voor blu-ray een blauwe laser nodig hebt. Een blu-ray disc is de opvolger van de dvd en heeft een veel hogere opslagcapaciteit dan zijn voorganger (25 versus 3,7GB). Ook zijn deze dragers van een hogere kwaliteit. De schijven beschadigen minder snel en kan je er beeldmateriaal op kwijt in high definition (HD). Wil je de mogelijkheid hebben om ook op blu-ray te branden? Zorg er dan voor dat je wel echt een externe blue-ray brander te pakken hebt.
- Compatibiliteit met je besturingssysteem
Om de dvd-brander te kunnen gebruiken moet deze wel je besturingsprogramma ondersteunen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld met een Apple computer werkt, je eerst moet checken of de optische drive wel met macOS overweg kan. Vrijwel de meeste dvd-(re)writers zijn wel compatibel zijn met de nieuwste versies van Windows, Linux en Mac. Het kan echter geen kwaad om dit nog eens na te gaan om teleurstellingen te voorkomen.
- Met of zonder lightscribe
Een leuke toevoeging is het als je dvd-brander over lightscribe beschikt. Dit is een schrijftechniek waarbij de optische laser een afbeelding aan kan brengen op het label van de dvd. Het eindresultaat ziet er erg professioneel uit, zonder dat er vlekkerige inkt of plakkerige labels aan te pas komen. Als je graag je creativiteit kwijt wilt kunnen in het brandproces, is een dvd-station met lightscribe een vereiste.
- Het formaat
Iets wat je snel over het hoofd ziet is het formaat van je nieuwe apparaat. Alhoewel dvd-branders over het algemeen redelijk compact zijn, zitten er toch wat verschillen tussen de verschillende ontwerpen. Dit maakt vooral uit als je van plan bent om de brander geregeld met je mee te nemen, bijvoorbeeld als je deze nodig hebt voor je werk. In dat geval doe je er goed aan om een klein en lichtgewicht model aan te schaffen.
Beste externe dvd brander: dit is onze Top 5
Nu je meer weet over de verschillende soorten dvd-branders die er zijn, is het tijd voor onze Top 5. Hieronder vind je de beste externe dvd-branders van het moment.