Of je nu een docent bent en wat meer wil laten zien in de klas, of van plan bent een filmavond met je vrienden te hosten: een mini beamer is een ideale manier om dit te doen! Toch is het niet altijd even makkelijk om de beste mini beamer aan te schaffen. Waar moet je op letten? Wat zijn de voordelen? Welke komen als beste uit de test?
Dat en meer lees je in dit artikel.
Wat is er zo handig aan een mini beamer?
Een mini beamer is een kleinere variant van zo’n groot apparaat dat je aan het plafond kan koppelen. Dit komt met veel voordelen:
- Makkelijk manoeuvreerbaar
In tegenstelling tot een gewone beamer, is een mini beamer een stuk lichter van gewicht en kleiner van formaat. Daardoor is deze gemakkelijk te verplaatsen naar welke plek dan ook. Wil je de beamer meenemen naar iemand anders? Dan is dat ook geen probleem omdat hij gewoon in je tas past.
- Kost minder
Een gewone beamer kan al snel in de kosten gaan zitten. Een kleine beamer kost daarentegen een stuk minder waardoor je gemakkelijk geld bespaard. Bovendien lever je hierbij vrijwel niet in op de functies, bijna alle mini beamer full HD hebben namelijk dezelfde functies als een groot apparaat.
- Mogelijkheid tot 3D-films kijken
Waar je bij veel Tv’s een speciale functie moet aanschaffen om 3D films te kijken, kan een beamer deze probleemloos projecteren op je muur of een doek. Dit draagt bij aan de lage kosten, en maakt het kijken van films net een stukje spannender.
- Minder last van je ogen
Wanneer je naar een klein scherm kijkt, zoals je laptop of telefoon, kunnen je ogen hier last van krijgen. Ze raken sneller vermoeid en je hebt een grotere kans op hoofdpijn. Doordat een projector gemakkelijk de grootte van de projectie kan aanpassen, hoeven je ogen minder moeite te doen om het beeld te bekijken waardoor je minder last hebt van je ogen.
- Makkelijke installatie
In tegenstelling tot veel andere apparaten, zijn mini beamers ontzettend makkelijk om te installeren. Vaak heb je slechts een connectie kabel nodig welke je aansluit op de computer, je telefoon of de televisie. Vanaf dat moment kan je direct alles projecteren.
- Neemt weinig ruimte in
Zoals we eerder al zeiden, is een mini beamer gemakkelijk te verplaatsen. Ook neemt het daarbij weinig ruimte in wat het makkelijk maakt om de beamer in je kamer op te slaan. Je hoeft geen extra ruimte te maken of andere dingen te verschuiven, je kan hem gewoon ergens in een hoekje neerzetten.
Waar let je op bij het aanschaffen van een mini beamer?
Ondanks dat er vele voordelen zitten aan het hebben van een mini beamer, zijn er toch ook wat punten waar je op moet letten. Deze hebben vooral te maken met je eigen voorkeur, maar ook met de soort beamer die je kan aanschaffen. Lees ze dus goed door.
- Type beamer
Ook van de mini beamers zijn er verschillende soorten te vinden. Zo heb je draagbare mini beamers, maar ook beamers die je kan koppelen aan je telefoon. Afhankelijk van waarvoor je de beamer wil gebruiken, kan het handiger zijn om voor een bepaald type te kiezen.
- Type lichtbron
Er zijn drie verschillende lichtbronnen die een projector kan gebruiken: een lamp, Ledverlichting of laser-verlichting. Beamers die LED gebruiken, hebben vaak een langere levensduur voordat de lamp vervangen moet worden. Beamers die een gewone lamp hebben, moeten wat regelmatiger vervangen worden.
- Felheid van het licht
Zeker in donkere ruimtes kan het soms lastig zijn om bepaalde beelden te zien. Daarom is het belangrijk om voldoende licht vanuit de beste mini beamer te hebben. De beste optie zijn DLP-beamers, deze hebben een goede kwaliteit en zorgen ervoor dat je het beeld duidelijk kan zien. LCD werkt ook prima, maar heeft wat meer moeite met de verandering van licht in de kamer.
- Draagbaarheid
Wil je een mini beamer die je overal mee naartoe kan dragen met de hand, of moet deze in je tas passen? Afhankelijk van alle accessoires en andere toevoegingen kan het apparaat al gauw wat zwaarder en groter worden dan waar je wellicht behoefte aan hebt.
- Kwaliteit van het beeld
Je wil natuurlijk dat het beeld scherp is, ook wanneer je het erg vergroot. De combinatie van de lichtbron, de felheid van het licht en de lens kunnen zorgen voor een fijne kwaliteit. DLP-beamers zijn hierbij ook de beste optie, maar vallen vaak wat duurder uit dan de LCD-projectors.
- Type aansluiting
Wil je een draadloze beamer die via een wifi of bluetooth verbinding op je computer aansluit, of juist een beamer met een kabel? Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen. Zo kan een wifi of bluetooth verbinding hakerig verlopen wanneer de verbinding niet stabiel is, maar heb je ook niet altijd een apparaat dat aansluit op de kabel van je beamer. Kijk daarom goed naar het gewenste apparaat en welke aansluiting daar het beste bij past.
Beste mini beamers: dit is onze Top 5
Om je te helpen bij het kiezen van de beste mini beamer hebben we een top vijf opgesteld met de beste producten van dit moment. Zo wordt de keuze een stuk makkelijker!