Beste Yoga matras of mat

Wanneer je voor het eerst kennis maakt met yoga, is het belangrijk om een goed yoga matras in huis te halen. Het is een essentieel onderdeel van alles wat met yoga te maken heeft. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat met yoga. De kans is dan het grootst dat je ook de meeste voordelen uit deze bezigheid haalt.

Tegelijkertijd zie je ook dat yoga experts niet altijd tevreden zijn met hun huidige yoga matras. Wanneer je in eerste instantie voor een minder goede optie bent gegaan, is het goed mogelijk dat je op een later moment alsnog je keuze aan het heroverwegen bent. Ook in dat geval is het zeer zinvol om dit artikel goed door te lezen.

In deze tekst kom je erachter welk yoga matras het beste bij je past. We nemen onder andere door wat de voordelen van een yoga matras zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en wat de beste opties van het moment zijn. Zo weet je aan het einde van deze tekst precies waar je aan toe bent.

Waarom een yogamatras kopen?

Laten we bij het begin beginnen; waarom moet je eigenlijk een yogamatras kopen?

Een yogamatras is essentieel om op een prettige manier yoga te kunnen beoefenen. Aangezien je vaak zeer creatieve houdingen op de vloer moet aannemen, is het fijn om hier ondersteuning bij te hebben. Zo is het bijvoorbeeld allesbehalve prettig wanneer je met je knieën rechtstreeks druk uitoefent op de vloer. Dat is een stuk beter te doen wanneer er zich een yogamatras tussen bijvoorbeeld je knieën en de vloer bevindt.

De voordelen van een yoga matras

Al met al is het bekijken van de voordelen de beste manier om deze bovenstaande vraag te beantwoorden. Er zijn namelijk nogal wat voordelen verbonden aan de aanschaf van een yogamatras. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan:

 • Hygiënisch: Het hebben van een eigen yogamatras is wel zo hygiënisch. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit een yogamat te kiezen die door meerdere personen wordt gebruikt. Dit is vaak het geval bij een sportschool. Tegelijkertijd heeft een yogamatras ook thuis een hygiënische werking. Zo is het goed mogelijk dat je begint te zweten tijdens een yogasessie. Het is dan wel zo fijn wanneer dit zweet rechtstreeks op de mat valt, in plaats van op de vloer. Het is dan een kwestie van een doekje eroverheen halen wanneer je klaar bent en alles is weer schoon.

   

 • Comfortabel: Zoals al eerder aangegeven is een yogamatras dus ook zeer comfortabel. Het voorbeeld met de knieën op een harde vloer spreekt boekdelen. Op den duur kan het ervoor zorgen dat je gewoon geen zin meer hebt om yoga te gaan doen. Bovendien hou je er in potentie allerlei blessures aan over. Zorg ervoor dat je je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt en schaf een goed yogamatras aan. Het is de perfecte voorbereiding op het langdurig plezierig beoefenen van yoga. Je gaat er dan ook zeker geen spijt van krijgen.

 • Altijd beschikking over: Wanneer je zelf een yogamatras aanschaft, heb je hier altijd beschikking over. Je hoeft niet bang te zijn dat de yogamatrassen op zijn bij de sportschool. Dit komt tegenwoordig namelijk geregeld voor. Yoga wordt met de dag populairder, waardoor er steeds minder matrassen over zijn. Op het moment dat je je eigen yogamatras aanschaft, gaat een dergelijke situatie nooit meer voorkomen. Je weet 100% zeker dat jouw eigen yogamatras altijd beschikbaar is om gebruik van te maken. Bovendien kun je ook gewoon thuis aan de slag met je eigen yogamatras. Er zijn namelijk volop mogelijkheden om via social media een goede yogasessie op te zoeken. Je pakt je matje er dan bij en kunt direct aan de slag.

   

 • Voldoet aan persoonlijke wensen: Tot slot is er nog één zeer belangrijk voordeel van een eigen yogamatras over. Deze voldoet aan jouw persoonlijke wensen. Ieder lichaam is anders. Het is dan goed mogelijk dat je ook een aantal zeer specifieke wensen hebt wat je yogamatras betreft. Zo heeft de een het liefst een extra zachte optie, terwijl de ander het matras liever wat harder heeft. Door je eigen yogamatras uit te kiezen, kun je heel specifiek aan jouw persoonlijke wensen voldoen. Kies een yogamatras die de juiste eigenschappen heeft. Er zijn opties genoeg.

Wat is belangrijk als je een yogamatras gaat aanschaffen?

Nu je op de hoogte bent van waarom het zo verstandig is om een eigen yogamatras aan te schaffen, is het tijd voor een ander belangrijk onderdeel. Het zou namelijk zonde zijn als je een overhaaste beslissing maakt. Als je voor een yogamatras gaat dat eigenlijk op verschillende vlakken niet bij je past. Vandaar dat we bij deze nog even stilstaan bij een aantal punten waar je specifiek op moet letten bij het aanschaffen van een yogamatras. Daarbij spelen de volgende eigenschappen een belangrijke rol:

 • Dikte: Gemiddeld genomen is een yogamatras zo’n 4 tot 6 mm dik. Een dikkere mat is wellicht wat lastiger mee te nemen, terwijl deze tegelijkertijd wel wat prettiger aanvoelt voor de knieën. Bepaal dus qua dikte voor jezelf wat je belangrijk vindt.

   

 • Lengte: Daarnaast speelt ook de lengte een belangrijke rol. In de meeste gevallen is de standaardlengte van 180 cm voldoende. Voor hele lange mensen kan het soms handig zijn om voor een yogamatras met een lengte van 200 cm te kiezen.

 • Draagbaarheid: Dan de draagbaarheid. Wil je het yogamatras vaak mee op pad nemen? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een opvouwbare mat in plaats van een oprolbare mat. Of voor een dunnere optie.

   

 • Kleur: Welke kleur spreekt jou het meeste aan? Qua yogamatrassen zijn er verschillende mogelijkheden.

   

 • Grip: Een goede grip is essentieel bij yoga. Het laatste wat je namelijk wilt, is dat je continu wegglijdt tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Om dit te voorkomen, moet de grip hoog zijn. Belangrijk is dat deze grip niet onverwachts minder wordt bij bijvoorbeeld hogere temperaturen of wanneer je begint te zweten.

   

 • Materiaal: Tot slot het materiaal. De meest gebruikte materialen voor het maken van een yoga mat zijn PVC, TPE en rubber. In principe allemaal goede opties. Echter gaat PVC ongeveer 2x zo lang mee als de andere opties. Dit betreft gemiddeld 10 jaar bij normaal gebruik. TPE is dan weer 100% afbreekbaar en vrij van schadelijke stoffen. Rubber is zeer stroef en biedt daardoor maximale grip.

Yoga matrassen: Dit is onze top 5

Nu je ook precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een yoga matras, is het tijd om de meest geschikte opties erbij te pakken. Na grondig onderzoek naar alle beschikbare yoga matrassen, zijn we tot een selectie van 5 opties gekomen. Dit zijn de beste 5 opties van het moment:

 

Liforme Yogamat
Aanbieding
De Liforme Yogamat is er één van een professioneel hoge kwaliteit. De mat is 185 cm lang, 68 cm breed en 0,4 cm dik. Daarmee heeft deze optie voor veel mensen de ideale afmetingen. Liforme heeft 5 jaar lang aan het ontwerp van deze mat gewerkt. Daarmee hebben ze hun doelstelling om ‘het beste yogamatras ter wereld te maken’ zeker behaald. Deze optie staat bekend om zijn extreem hoge grip. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat het volledig uit rubber bestaat. Daarbij neemt het vocht supersnel op, waardoor ook zweet geen nadelig effect op het gebruik van de mat heeft. Bijgeleverd is een exclusieve draagtas, die de draagbaarheid van dit yogamatras maximaliseert.
Manduka Black Pro Magic Long
Aanbieding
De Manduka Black Pro Magic Long yogamat is met 216 cm een stuk langer dan de gemiddelde yogamat. Hierdoor is deze optie extra goed geschikt voor wat langere mensen. Tegelijkertijd komt de extra ruimte goed uit voor mensen die graag hun bewegingsruimte zo groot mogelijk houden. Dit yogamatras van Manduka wordt door mensen met veel yogaervaring alom geprezen. Gemaakt van PVC gaat deze optie bovendien zeer lang mee. Je hebt er daarmee echt jaren plezier aan. Met een hoge mate van grip en een goed absorberend vermogen is dit een perfect matras om yoga op te beoefenen.
Love Generation Eco Yoga Mat
Aanbieding
Gemaakt van TPE is deze Love Generation Eco Yogamatras volledig biologisch afbreekbaar. Het is daarmee een zeer ecologisch verantwoorde optie. De afmetingen van dit matras zijn standaard. Daarbij lever je niet in op grip. Zelfs niet op het moment dat je begint te zweten. Het materiaal van deze yogamatras is extra zacht, wat zorgt voor maximaal comfort. Gezien dit yogamatras met 0,6 cm een stuk dikker is dan de meeste andere opties, heb je echt een goede laag onder je zitten. Beschikbaar in verschillende kleuren is dit zeker een mogelijkheid om te overwegen.
ZENAGOY Yoga Mat
Aanbieding
Dit Zenagoy Yogamatras staat onder andere bekend om zijn compleet unieke ontwerp. Deze creatieve producten stralen direct een bepaalde vorm van rust en ontspanning uit. Daarbij geniet je dankzij het biologisch afbreekbare natuurrubber ook van zeer goede grip. Het leuke is dat de toplaag van dit matras is geproduceerd uit gerecyclede plastic flessen. Verder is het heel bijzonder dat deze yogamat juist meer grip krijgt op het moment dat hij een beetje vochtig wordt.
Yogamat sticky extra dik
Aanbieding
Zoals de naam direct al aangeeft, is deze Lotus Sticky extra dik Mandala Indigo yogamat een stuk dikker dan de meeste andere opties. Met 6 mm dikte biedt deze mat dan ook een optimale ondersteuning voor je gewrichten en andere raakpunten aan de mat. Tegelijkertijd heeft dit matras een uniek ontwerp. Daarbij is er ook een anti-sliplaag aan het ontwerp toegevoegd. Gemaakt van PVC moet de Lotus Sticky extra dik Mandala Indigo yogamat bij normaal gebruik zeker zo’n 10 jaar meegaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Disclaimer
Koop keuze
Logo
Shopping cart