Douchekop met slang

Bijna iedereen sluit de drukke dag het liefst af met een rustgevende warme douche. Voor een voorwerp dat we zo vaak gebruiken, wordt er vaak bijzonder weinig nagedacht voor men overgaat tot de aanschaf van een nieuwe douchekop met slang. Een goed model maakt echter een enorm verschil in het douchecomfort. Ieder die wel eens heeft overnacht in een luxe hotel kan dit beamen. Daarom vertellen wij je graag meer over de verschillende functies en de beste modellen die er momenteel op de markt zijn, zodat jij voortaan met plezier onder de douche stapt.

Wanneer douchekop met slang?

Als je verhuist is de badkamer vaak al uitgerust met een standaard badset. Soms wordt er eenmalig een nieuw exemplaar geïnstalleerd, waarna er hier niet meer naar wordt omgekeken. Ook gaat men hierbij veelal voor de goedkoopste optie, in de veronderstelling dat er geen grote verschillen zitten tussen de beschikbare modellen. Dit is echter een veelgemaakte fout waarmee je jezelf flink tekortdoet. Van een goede douchekop met slang beleef je namelijk dagelijks plezier. We leggen je graag uit waarom het belangrijk is om je badset eens in de zoveel tijd te vervangen, en hoe je deze zo goed mogelijk onderhoudt.

  • Hoe ontstaat kalkaanslag?

Het is zo dat er na verloop van tijd kalkresten achterblijven op en in je douchekop en slang, die op den duur niet meer gemakkelijk te verwijderen zijn. Hierdoor wordt de waterdruk lager, aangezien de kalkopbouw in de douchekop het water gedeeltelijk blokkeert. Is dit eenmaal het geval, dan gaat de kwaliteit van je douche meestal hard achteruit. Aangezien je over het algemeen doucht om schoon te worden, is het ook vanuit dit oogpunt belangrijk om je douchekop goed te onderhouden.

Kalkaanslag ontstaat eigenlijk op alle plekken waar zich stromend water bevindt. Hierdoor vormt dit fenomeen vooral een probleem in de keuken en badkamer. De opgeloste mineralen in het water zijn de oorzaak van deze aanslag. Nadat het water verdampt blijven deze namelijk achter op vrijwel alle soorten oppervlakten die in aanraking komen met stromend water. Ook in leidingen zelf vind je vaak kalk.

De een heeft meer last van kalkaanslag dan de ander. Dit komt doordat de hoeveelheid zouten in het water verschilt naargelang de hardheid van het water (gemeten in dH). In bepaalde regio’s is het water harder dan op andere plekken. Na verloop van tijd ontstaat er echter bij iedereen wel enige mate van kalkaanslag. Kalk laat een doffe witte waas achter die je meestal niet zomaar weg kan boenen.

Douchekop met slang

  • Onderhoud van een douchekop met slang

Om zo lang mogelijk profijt te hebben van je douchekop en slang, is het van belang dat je deze goed onderhoudt. Hier hoort een twee- tot driewekelijkse reinigingsbeurt bij. Dit is niet moeilijk om te doen en kost je bovendien niet veel tijd. Hiervoor zijn veel verschillende kant en klare middelen op de markt. Milde varianten die geen agressieve zuren of chloor bevatten zijn het best voor je douche. Er bestaan bijvoorbeeld natuurlijke reinigingsmiddelen op basis van citroenzuur. Deze haal je gewoon bij de supermarkt om de hoek.

Je klaart het klusje echter ook met het grootste gemak met een welbekend huis- tuin- en keukenmiddel dat je waarschijnlijk al in je keukenkastjes hebt staan: schoonmaakazijn. Hiervoor vul je eerst een emmer of teiltje met een flinke laag schoonmaakazijn. Demonteer daarna de douchekop en zorg ervoor dat de onderdelen in zijn geheel ondergedompeld worden. Deze moeten vervolgens minimaal een halve dag weken. Het is daarom een goed idee om pas met dit klusje te beginnen nadat iedereen in het huishouden al heeft gedoucht. Vervolgens neem je de buitenkant van de douchekop en slang met een zachte en schone doek af – zo voorkom je lelijke krassen. Ook kan een oude tandenborstel met zachte haren hierbij goed van pas komen. Het is bovendien belangrijk om de douchekop grondig af te spoelen na de reinigingsbeurt, zodat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven.

  • Douchekop vervangen

Wordt het tijd voor een nieuwe douchekop met slang? Dit merk je als je de kalkaanslag niet meer weg krijgt, je douche lekt of als de waterdruk zonder verklaarbare reden afneemt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de voorkeur geeft aan een nieuw model enkel en alleen om de extra functionaliteiten. Deze zullen we later gedetailleerd bespreken.

Je vervangt je oude exemplaar met het grootste gemak door de volgende stappen te doorlopen. Hiervoor heb je enkel een moersleutel of tang nodig. Eerst draai je de hoofdkraan dicht, deze bevindt zich in de nabijheid van de watermeter. Vervolgens draai je voorzichtig de moer los die zich tussen de kraan en je doucheslang bevindt. Om het materiaal te beschermen tegen krassen kan je hierbij een oude doek gebruiken. Mocht het oude exemplaar niet makkelijk loskomen, kan het nodig zijn om eerst een kalkverwijderaar of smeermiddel aan te brengen. Hierna sluit je de nieuwe douchekop en slang simpelweg aan op de kraan door deze vast te draaien. Vergeet ten slotte vooral niet de hoofdkraan weer open te draaien.

Douchekop en slang

Wat is belangrijk als je een douchekop met slang wil kopen?

Op het eerste gezicht lijken er niet veel verschillen te zitten tussen de verschillende douchekoppen die er op de markt zijn. Veel functionaliteiten zijn echter niet gelijk zichtbaar. Zo zijn er douchekoppen met speciale ingebouwde filters en modellen die de hardheid van het water reguleren. We zetten de verschillende opties waar je uit kan kiezen hieronder voor je op een rijtje.

  • De soort douche

Hotelkamers zijn vaak uitgerust met een regendouche. Je ziet dit type douche tegenwoordig echter steeds vaker bij mensen thuis. Deze opvallend grote douchekop heeft een luxe uitstraling en zorgt voor een comfortabele douche-ervaring door de bredere straal waar deze over beschikt. Wel ligt het waterverbruik gemiddeld een stuk hoger dan bij een reguliere douchekop. Ook zijn regendouches meestal niet verstelbaar. Dit kan samen met de hogere prijs een reden zijn om toch te gaan voor een standaard exemplaar. 

  • Duurzaamheid en waterbesparing

Kan jouw waterverbruik wel een tikkeltje minder of houd je ervan om lang te douchen? Dan is het een goed idee om dit aspect in overweging te nemen bij de aanschaf van een nieuwe douchekop. Er bestaan namelijk speciale waterbesparende douchekoppen, die het waterverbruik aanzienlijk verlagen. Aangezien de douche verantwoordelijk is voor zo’n 15 tot 20% van de jaarlijkse energierekening, zal dit flink schelen in de portemonnee. Bovendien is deze waterbesparing ook nog eens voordelig voor het milieu. Zo stap je in het vervolg zonder schuldgevoel onder de douche.

  • Met of zonder hardheidsfilter

Zoals hiervoor besproken maakt de hardheid van het water uit voor het onderhoud van je douche. Wat minder mensen weten is dat dit echter ook gevolgen heeft voor je uiterlijk. Hoe harder het water, hoe meer huidproblemen dit kan veroorzaken. Zeepresten lossen namelijk minder goed op in water met een hogere hardheid. Dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor je haar, aangezien voor shampooresten hetzelfde geldt. Dit zorgt voor stugger en zwaarder haar, waardoor krullen bijvoorbeeld kunnen uitzakken. In Nederland ligt de waterhardheid gemiddeld rond de 8 dH, maar de exacte waarden verschillen per regio. Op bepaalde plekken kan je dus sneller last hebben van een bad hair day. Sommige douchekoppen zijn daarom uitgerust met waterontharders. Dit is een goede keuze als je in een gebied woont waar de waterhardheid hoog ligt, of wanneer je last hebt van huid- of haarproblemen.  

Douchekop met slang: dit is onze Top 5

Wordt het tijd voor een nieuwe douchekop? Kijk dan vooral eens naar onze top 5, misschien zit er wel iets voor je tussen.

hansgrohe crometta 100-Porter S’ badset
Aanbieding
De Hansgrohe Crometta 100 badset heeft een strak ontwerp en is uitgevoerd in het chroom/wit. De slang is maar liefst 160 cm lang en de diameter van de handdouche beslaat 100 mm. Je ontvangt een complete set met een handdouche, douchekop en stabiele wandhouder. De QuickClean technologie zorgt ervoor dat het verwijderen van kalk een fluitje van een cent wordt, met enkele keer wrijven verdwijnt de aanslag als sneeuw voor de zon. Met de krachtige Rain regenstraal was je bovendien in een mum van tijd de shampoo uit je haar.
ECOSHOWER waterbesparende douchekop
Aanbieding
Zet jij je graag in voor het behoud van de planeet? Dan is de EcoShower waterbesparende douchekop misschien wel wat voor jou. Hiermee verbruik je namelijk tot zo’n 40% minder water door de met laser geperforeerde gaatjes. Daarnaast beschikt de douchekop over 3 verschillende standen en een krachtige straal. Het innovatieve ontwerp is bovendien uitgerust met mineraalballetjes die het water filteren. Deze zijn gemaakt van natuurlijk materialen en zorgen ervoor dat zware metalen, bacteriën en chloor achterblijven. Hierdoor gaat je haar glanzen en wordt je huid beter gehydrateerd. Het opmerkelijke design is bovendien een stijlvolle toevoeging aan je badkamer.
Doucheset HALO met Oxijet technologie
Aanbieding
De HALO doucheset mag niet ontbreken in dit lijstje. De douchekop is uitgerust met Oxijet technologie, waardoor deze tot 50% aan water en energie bespaart. Het warme water wordt gemixt met lucht, wordt de waterdruk wordt behouden. De fikse besparing in het waterverbruik gaat dus niet ten koste van het comfort van je douche. De douchekop is bovendien 100% legionella preventief. Dit komt omdat er geen water in kan blijven staan door het brede design met de enkele stand. Daarnaast is de set eenvoudig te installeren en ontvang je ook nog eens 10 jaar garantie op de Oxijet technologie.
Plieger Project Badset – handdouche
Aanbieding
De moderne Plieger Project Badset bevat een budgetvriendelijke douchekop die niet onderdoet voor veel duurdere modellen. De complete badset komt inclusief handdouche, slang en wandsteun en is uitgevoerd in chroom. De diameter van de ronde douchekop beslaat 8 cm. De douchekop beschikt slechts over één straalsoort, deze kan je verder dus niet zelf instellen. Hier is de prijs van de set dan ook naar, voor nog geen twintig euro vervang je namelijk je oude exemplaar. Op de volledige set krijg je bovendien maar liefst 3 jaar fabrieksgarantie.
Douchekop met Slang en Wandhouder-Vitamine
Aanbieding
We sluiten af met een bijzonder model: de Vitamine C douchekop. Deze regendouchekop beschikt over een Vitamine C filter welke resten chloor, zware metalen, bacteriën, pesticiden en andere schadelijke stoffen uit het water haalt. Daarnaast verhoogt de vrolijk uitziende filter het zuurstofgehalte en de actieve mineralen in het water. Ook komt er een heerlijke citroengeur vrij bij het douchen. Je huid en haar zullen hierdoor na langdurig gebruik merkbaar verbeteren. De rvs-douchekop is bovendien een vrij duurzame keuze, aangezien deze tot 30% van het water bespaart. Het model beschikt verder over 3 verschillende straalsoorten en wordt geleverd inclusief slang en wandhouder.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Disclaimer
Koop keuze
Logo
Shopping cart