Als je een echte bierliefhebber bent heb je vast wel eens gedacht aan zelf bier brouwen. Dat is ook helemaal niet gek! Zelf bier brouwen is namelijk een leuk project en je kan er daarna ook nog eens veel van genieten. Zeker nu we minder vaak naar de kroeg kunnen, is het leuk om thuis een project op te starten waarbij je je eigen bier klaarmaakt. Toch weet niet iedereen hoe je er het beste mee aan de slag kan gaan. Daarom leggen wij dit vandaag aan je uit.
In dit artikel kijken we naar de voordelen van zelf je eigen bier brouwen, hoe het proces in elkaar zit en raden we je 5 verschillende pakketten aan waarmee je direct aan de slag kan gaan om bier mee te brouwen.
Met een pakket kan iedereen zelf bier brouwen
Zelf bier maken lijkt misschien heel lastig en vermoeiend, maar eigenlijk valt het heel erg mee. Je hebt alleen de juiste spullen en juiste informatie nodig. Daarna kan vrijwel iedereen het. Bovendien is het ook leuk om een beetje te experimenteren met wat voor jou het beste werkt. Daar haal je namelijk het meeste plezier uit.
Je eigen bier maken is leuk om in je eentje te doen, maar je kan ook wat vrienden uitnodigen om samen het project aan te gaan. Bovendien zitten er nog veel meer voordelen aan het maken van bier verbonden.
- Je leert veel
Je weet misschien wel veel van bier, maar weet je ook hoe het proces tijdens het maken in elkaar zit? Voor veel mensen is dat nog een groot vraagteken. Wanneer je je eigen bier klaarmaakt, leer je niet alleen veel over het proces, maar ook over bier zelf. Zo heb je allemaal nieuwe informatie om mensen mee te verbazen.
- Het is leuk
Zeker een echte bierliefhebber moet ooit eens diens eigen bier gemaakt hebben. Het is een ontzettend leuk project vol nieuwe uitdagingen waar je je nooit eerder mee bezig hebt gehouden, zoals het fermenteren, de ingrediënten, noem maar op. Het houdt je lekker bezig en je hebt nog een drinkbaar eindresultaat ook!
- Het is redelijk goedkoop
Je verwacht misschien dat je allerlei dure producten moet aanschaffen om je bier te kunnen maken, maar met een zelf bier maken pakket ben je echt niet zoveel geld kwijt. Een goed basispakket kost meestal zo’n 50 a 60 euro, maar je hebt ook echte budget varianten van 20 euro.
- Het is gezonder dan kant-en-klaar bier
Bier dat je in de winkel koopt bevat vaak extra toegevoegde ingrediënten om het lekkerder te maken of om het langer goed te houden. Hoewel hier niets mis mee is, zorgt het wel voor extra calorieën. Zelfgemaakt bier bevat hier veel minder van en bevat bovendien ook nog veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast wordt eigenlijk elk biertje gemaakt met hop, een kruid dat goed is voor je lichaam.
- Je kan het gist vaker gebruiken
Het gist dat je gebruikt bij het brouwen van bier kan je daarna nog opnieuw gebruiken. Je moet de gist daarvoor wel “wassen”. Dat is een proces waarbij je koud water over de klomp gist giet.
- Ga terug naar je roots
Zelf bier maken is een proces dat al eeuwen wordt gedaan, dus waarom zou jij het niet doen? Zo kom je weer helemaal terug in het verleden en waan je je in een nostalgische sfeer, helemaal in je eigen huis. Wat wil je nog meer?
- Experimenteren met verschillende smaken
Vaak hebben mensen een specifieke favoriet als het om bier gaat. De een drinkt graag blond bier, terwijl de andere juist voor een IPA gaat. Alle biersoorten hebben een andere smaak. Het leuke daarvan is dat je dus ook met verschillende pakketten kan experimenteren om te zien waar het verschil in smaak vandaan komt. Dat is nog eens genieten!
Het proces van bier brouwen zelf?
Met je eigen bier brouwen pakket is het dus heel makkelijk om zelf bier te maken. Toch is het ook handig om te weten hoe je hier het beste mee aan de slag kan gaan. Daarom hebben wij een stappenplan voor je uitgeschreven waarbij je precies leert hoe je zelf bier kan brouwen met of zonder pakket.
Benodigdheden zelf bier brouwen
Allereerst moet je kijken naar wat je nodig hebt. Je gebruikt hiervoor minimaal 4 ingrediënten. Zo heb je water nodig, mout, hop en gist. Daarna kan je nog andere stoffen en kruiden toevoegen om je bier de perfecte smaak te geven.
Je kan verschillende kruiden toevoegen aan je bier. Dit is helemaal afhankelijk van je eigen smaak en interesse. Vrijwel elk kruid is hiervoor geschikt. Zo wordt vanille of kaneel redelijk veel gebruikt, maar heb je ook kruidnagel, zoethout, peper en korianderzaad.
Wil je een fris biertje voor in de lente of zomer? Dan is sinaasappelschil, rood fruit of vlierbloesem een fijne optie om toe te voegen tijdens het koken. Je bier krijgt hierdoor een zoetere smaak. Deze ingrediënten kan je het beste in de laatste 10 minuten van het koken toevoegen omdat het anders te bitter wordt.
Het proces van zelf bier brouwen
Wanneer je zelf bier gaat maken kom je in aanraking met meerdere termen die misschien erg ingewikkeld klinken, maar dat valt heel erg mee. We zullen deze termen voor je uitleggen in het stappenplan.
- Als eerst ga je schroten. Dit is namelijk het proces van het pletten en malen van mout. Het binnenste van de korrel wordt blootgesteld aan het water, waardoor het water de suikers kan opnemen.
- Daarna ga je maischen. Hierbij meng je het geschrote mout met warm water waarvan de temperatuur stap voor stap wordt verhoogd. De suikers komen nu uit de mout. Dit proces zorgt voor het grootst gedeelte vor de smaak en het alcoholpercentage van het bier.
- Om de moutresten uit de vloeistof te halen zal je het mengsel gaan filteren en spoelen. Dit kan je doen met een zeef. Door middel van schoon, warm water spoel je de suikers uit de moutresten.
- Nu is het tijd om het te gaan koken. Dit duurt vrij lang, ongeveer 75 minuten. Je voegt hierbij hop toe en de gewenste kruiden. De hop voeg je in verschillende stappen toe om de smaak naar wens aan te passen. Na het koken wil je het mengsel (wort) zo snel mogelijk koelen. Je giet het hierbij in een wortkoeler of een pan in een ijsbak. Zodra de temperatuur rond de 20 graden ligt, kan je de gist toevoegen.
- Het langste proces is het vergisten. Je zet hierbij de suikers om in alcohol. Je moet dit proces goed in de gaten houden om de optimale temperatuur en gisting te behalen. Dit verschilt per biersoort, dus kan je hiervoor het beste de instructies van je pakket volgen.
- Na het gisten ga je het bier lageren. Hierbij klonteren de gistcellen aan alle overige stoffen en zinken ze naar de bodem waardoor je bier helder wordt.
- Ten slotte ga je je bier bottelen. Hierbij doe je het bier in flesjes en sluit je ze luchtdicht af. Je voegt nog een beetje gist en suiker toe om ze extra te laten vergisten en laat ze 2 a 3 weken rusten. Hierbij ontstaat ook koolzuur.
- Daarna is het bier officieel klaar en kan je er lekker van genieten. Deel het met je vrienden en ga lekker in de zon zitten! Enjoy!
Zoek je een zelf bier maken pakket? dit is onze Top 5
Nu dat je weet welke voordelen er verbonden zijn aan het zelf bier maken en hoe je zelf het beste bier kan klaarmaken, is het tijd om een pakket uit te kiezen. Met een zelf bier brouwen pakket kan je zelf namelijk de gewenste smaak uitkiezen en leer je stap-voor-stap je eigen bier te maken. Je hoeft er niet eens allemaal bijzondere apparatuur voor in huis te halen! Hier zijn onze 5 beste pakketten: