Zelf zeep maken

Zeep maken wordt vaak gezien als iets simpels, maar het is veel meer dan dat. Je moet namelijk verschillende processen volgen om ervoor te zorgen dat het eindresultaat iets wordt om van te genieten. Bovendien kan je de zeepjes daarna zelf gebruiken of ter decoratie gebruiken in je badkamer of toilet.

In dit artikel leggen we precies uit wat je nodig hebt om zelf zeep te kunnen maken, hoe je het biologische maakt, wat je als mal kan gebruiken, geven we je een stappenplan mee en raden we ten slotte nog 3 geweldige pakketten aan waarmee je direct aan de slag kan.

Zelf natuurlijke en biologische zeep maken

Wanneer we het hebben over zelf natuurlijke en biologische zeep maken, dan hebben we het over zeep die geen chemicaliën bevat en zeep met biologische ingrediënten. Denk hierbij aan zelfgeplukte bloemen, essentiële oliën en kleurstof op natuurlijke basis.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar om zelf zeep te maken heb je ook vetten nodig. Kokosolie, sheaboter en olijfolie vormen hier een goede basis van. Wanneer je voor deze producten kiest, ga dan voor een biologische variant om je zeep 100% biologisch te maken.

Zelf zeep maken pakket

Als je andere elementen in je zeep wil verwerken, zoals bloemen, dan werken zelfgeplukte bloemen het best om het zo natuurlijk mogelijk te maken. Rozemarijn uit je eigen tuin is een goede optie, maar ook lavendel, paardenbloemen en viooltjes zijn prachtige voorbeelden om in je zeep te verwerken. Let wel op dat als je zelf de bloemen plukt, dat je ze goed schoonmaakt zodat er geen beestjes meer in zitten.

Er zijn twee methoden om zeep te maken: een hot-process methode en een cold-process methode.

  • Cold process zeep maken

Bij de cold-process methode kies je voor 3 basis ingrediënten: water, plantaardig vet en natriumhydroxide. Tijdens het proces komt er natuurlijke glycerine vrij. Na het proces zal de zeep 2 dagen moeten stollen en dan nog 6 weken rijpen zodat het dezelfde pH-waarde heeft als je huid.

  • Hot process zeep maken

Hot-process zeep is een stuk sneller klaar omdat je de zeep na het mixen nog zo’n 3 uur kookt/in de oven doet. Dan is de zeep na het stollen klaar voor gebruik. Hot-proces zepen zijn vaak wat robuuster dan cold-process zeep, maar zijn kwalitatief net zo goed.

Zoek je een zelf zeep maken pakket? dit is onze Top 3

Als je voor de 1e keer zeep maakt wil je zeker weten dat het lukt. Daarnaast is het erg fijn als je meteen je de juiste ingrediënten in huis hebt. In de Zelf zeep maken pakketten zit namelijk alles wat je nodig hebt voor een goede zeep. Wij hebben de 3 beste pakketten voor je op een rij gezet. Veel plezier!

Mocht je Zelf zeep willen maken zonder een pakket? Dan kunt u onder onze top 3 een recept, met daarnaast tips en variaties.

XXL Zeep pakket – Zelf zeep maken
Aanbieding
Wanneer je gelijk goed wil beginnen, of wanneer je een leuk feestje gepland hebt, kies dan voor het XXL Zeep Pakket. Je kan hiermee namelijk wel 20 zeepjes maken! Bovendien krijg je dankzij een QR-code op de doos stap-voor-stap uitgelegd wat je moet doen. Het pakket bevat meerdere kleurstoffen, bloemen en geuren. Ook krijg je er gelijk een zeep mal bij zodat je deze niet zelf nog hoeft te maken. Het pakket is geschikt voor kinderen en volwassenen, dus iedereen heeft er plezier van!
Pakket zelf Lavendel zeep maken
Aanbieding
Als je al precies weet welke geur je wil gaan gebruiken, dan is het lavendel zeep pakket een echte must-have. Lavendel heeft bovendien een rustgevend effect en ruikt naar een zomerse dag. Zo waan je je gelijk in een heerlijke fantasie. Met genoeg gietzeep voor 10 middelgrote zeepjes kan je direct aan de slag. Daarnaast is de zeep 100% plantaardig en bevat het geen parabenen. Zo kan je zelf zeep maken zonder chemicaliën. Ook dit pakket is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Dat wordt dus een leuke knutselmiddag!
XL pakket zeep maken
Aanbieding
Om zelf lekker bloemige zeepjes te maken heb je echt dit XL zeep pakket nodig! Met dit pakket kan je zelf natuurlijke zeep maken op een eenvoudige manier . Het pakket bevat meerdere bloemen en kleurstoffen om een vrolijke zeep klaar te maken. Ook bevat het pakket een siliconen mal waarin je de zeep kan laten stollen. Een zeep maken pakket is nog nooit zo makkelijk geweest. Na het maken zal je genieten van de geur en het heerlijk-schuimende zeepje. Veel plezier!

Zelf zeep maken, wat heb je nodig?

Voor het zelf maken van zeep heb je meerdere ingrediënten nodig. Sommigen meer dan anderen. Het is daarom handig als je van alles voldoende in huis hebt om in ieder geval een aantal zeepjes te maken. Zo kom je nooit zomaar tekort. Een basisingrediënt zoals olijfolie of kokosolie heb je waarschijnlijk wel al, maar de rest kan je los aanschaffen of in een pakket bestellen.

Je kan de spullen die je nodig hebt in twee categorieën verdelen: de ingrediënten en de keukenbenodigdheden. We leggen alles per categorie uit.

Keukenbenodigdheden voor zelf zeep maken

  • Een pan

Deze gebruik je om de ingrediënten in te smelten en/of mengen. Een klein steelpannetje is prima hiervoor. Je hebt geen speciale pan nodig.

  • Zeepmal

Je kan verschillende zeep mallen gebruiken om allerlei vormpjes te creëren voor je zeep. Wanneer je geen kant-en-klare mal hebt, kan je ook andere objecten gebruiken als mal. Daar gaan we later verder op in.

zeep maken pakket

  • Maatbeker

Zeep maken vraagt om precisie, waardoor het handig is om een maatbeker in de buurt te hebben waarvan je de maten kan aflezen. Zo heb je nooit te veel of te weinig in je mengsel.

  • Staafmixer/garde

Uiteindelijk wil je dat alle ingrediënten goed door elkaar gemengd worden. Dit kan je doen met een garde, maar dat kost soms best veel tijd. Een staafmixer werkt daarentegen veel sneller.

  • Weegschaal

Net als een maatbeker is het belangrijk om de juiste afmetingen van de ingrediënten te hebben in je zeep. Kies daarom voor een goede keukenweegschaal.

  • Thermometer

Voordat je alles gaat samenvoegen wil je weten of de temperatuur juist is zodat er geen schifting ontstaat. Een (digitale) thermometer laat je direct zien welke temperatuur het mengsel is en of het klopt met de bereidingswijze.

  • Handschoenen

Je gaat werken met stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor je huid. Het is daarom belangrijk om handschoenen te dragen tijdens het proces, zodat er niks in aanraking komt met je huid. Een bril en schort zijn ook altijd handig hiervoor.

Welke ingrediënten heb je bij zelf zeep maken nodig?

  • Vet

Om je huid te hydrateren, is het handig om vet te gebruiken in je zeep. Plantaardige vetten zoals kokosolie of olijfolie zijn hier prima voor. Je kan ook reuzel gebruiken, maar dit is lastiger om aan te komen.

  • Natriumhydroxide (NaOH)

Deze basische stof maakt een groot deel uit van je zeep. Je kent het vast wel als gootsteenontstopper. Omdat de stof erg bijtend is, is het nodig om handschoenen aan te hebben. Komt het toch op je handen, was ze dan goed af met water en een beetje azijn.

  • Water

Het water heb je nodig om de NaOH in op te lossen. Zo krijg je natronloog.

  • Essentiële oliën

Voor de geur van een zeepje kan je het beste essentiële oliën gebruiken. Kies een of meerdere geuren die je lekker vindt en voeg ze toe aan het mengsel.

Zelf zeep maken

  • Kruiden en bloemen

Gedroogde kruiden of bloemen zijn erg populair om in zeep te verwerken. Vooral lavendel en kamille doen het goed, maar ook citroengras en eikenmos werken prima.

  • Kleurstof

Ten slotte wil je nog een leuke kleur toevoegen aan je zeep. Kies hiervoor een natuurlijk product, zoals kurkuma voor geel, bietensap of poeder voor rood/roze en cacao voor bruine zeep.

Wat kun je allemaal als mal of bakje gebruiken bij zeep maken?

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een zeep mal te kopen, maar als je wat budgetvriendelijker wil zijn, kan je ook zelf een maken van de spullen die je al in huis hebt. Daarnaast is het eco-friendly, doordat je spullen hergebruikt. Dit zijn voorbeelden van producten die je als zeep mal kan gebruiken:

  • Plastic bakjes

Denk hierbij aan yoghurtbakjes, puddingvormpjes en andere plastic bakjes. Doordat ze al van plastic zijn, hoef je ze alleen schoon te maken en verder niks toe te voegen. Zorg wel dat ze geen gaten hebben en hittebestendig zijn.

  • Karton

Zelf een vormpje maken? Van karton kan je meerdere vormpjes maken en plakken. Let op dat je dan wel nog vershoudfolie aan de binnenkant moet doen om te voorkomen dat de zeep in het karton trekt.

  • Glazen potjes

Zolang de bovenkant even breed is of breder is dan de onderkant, kan je ook zeep maken in glazen potjes. Oude kaarshouders zijn hier een goede optie voor.

De bereiding van jouw zelfgemaakte zeepjes in stappen

Nu dat je alle spullen in huis hebt, zullen we je stap-voor-stap uitleggen hoe je de beste zeep maakt. Dit proces is vrij makkelijk te volgen. Ben je jonger dan 12, vraag dan een ouder om hulp in verband met de NaOH. Bij deze uitleg maken we gebruik van de cold-process methode.

pakket zelf zeep maken

Wat je nodig hebt:

  • 150 gram olijfolie
  • 200 gram kokosolie (gesmolten/vloeibaar)
  • 45 gram NaOH
  • 125 gram water
  • Essentiële olie naar keus
  • Bloemen of kruiden naar keus
  • Kleurstof naar keus

De bereidingswijze:

  1. Doe de olijfolie en kokosolie in een pan (zonder aluminium) en zet het even opzij.
  2. Pak een glazen hittebestendig schaaltje. Steen mag ook, maar vermijd ijzer en aluminium. En doe hier het water in.
  3. Vervolgens pak je een houten lepel en giet je de NaOH korrels in het bakje water. Zorg ervoor dat je goede handschoenen aan hebt.
  4. Roer het door elkaar tot de korrels zijn opgelost. Het bakje zal heet worden en er komt damp vanaf. Adem de damp NIET in.
  5. Wanneer alles goed is opgelost en de natronloog is afgekoeld, giet je de natronloog in de pan met olie. Zorg ervoor dat de olie en natronloog dezelfde temperatuur hebben. Daar kan je de thermometer voor gebruiken.
  6. Pak direct een staafmixer en meng het op een lage stand door elkaar. Vermijd spetters.
  7. Wanneer het mengsel zodanig dik is dat je er strepen in kan zetten, kan je stoppen met de staafmixer.
  8. Roer nu de olie, kruiden en kleurstof erdoor en dan kan je daarna de zeep in een mal gieten.
  9. Laat de zeep zo’n 1 à 2 dagen stollen in de mal waarna je deze in plakken snijd.
  10. Leg de plakken op wat vetvrij papier en laat ze daar zo’n 4 weken op rijpen. Daarna kan je ze gaan gebruiken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Disclaimer
Koop keuze
Logo
Shopping cart